Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

18ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ο Φάρος και ο Σκακιστικός Όμιλος Παναγίας Καλλιμασιάς Χίου σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Χίου και με τη στήριξη του Δήμου Χίου διοργανώνουν το 18ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου.

Το Πρωτάθλημα, που αφορά μαθητές / μαθήτριες νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 στις αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου, με ώρα έναρξης 10 π. μ. Οι μαθητές / μαθήτριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχολείο τους, μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. Αναλυτικές πληροφορίες τα παιδιά θα λάβουν από τις σχολικές τους μονάδες.

Φιλική συμμετοχή και ενημέρωση για την παιδαγωγική αξία του σκακιού θα πραγματοποιηθεί από την κα Μαρία- Άννα Στεφανίδη, Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Σκάκι 2023, κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου , o Σκακιστικός Όμιλος Παναγίας Καλλιμασιάς Χίου και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη ο «ΦΑΡΟΣ» συνδιοργανώνουν το 18ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου με ώρα έναρξης 10 π.μ. Η διοργάνωση γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Χίου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο σχολείο κάθε μαθητή/τριας μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 12.00 και στη συνέχεια θα αποσταλούν συγκεντρωτικά στο mail του 4ου Γυμνασίου Χίου.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ:

Χώρος των αγώνων θα είναι οι αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου (Νικ. Ζαφειράκη 29, Παναγία Λέτσαινα, Ζωοδόχος Πηγή, Χίος).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024. Θα διεξαχθούν 6 γύροι με ώρα έναρξης του πρώτου γύρου 10.00 π.μ. και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι μαθητές και μαθήτριες μέχρι τις 9:45 π.μ. να έχουν προσέλθει στο χώρο των αγώνων.

Οι μαθητές/τριες θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο για κάθε τάξη (οι συμμετέχοντες Νηπιαγωγείων θα αγωνιστούν στον όμιλο της Α’ Δημοτικού).

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής κατηγορίες:

1. Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού & Νηπιαγωγείων

2. Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού

3. Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού

4. Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού

5. Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού

6. Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού

7. Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου

8. Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου

9. Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου

10. Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ - ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με το Ελβετικό σύστημα 6 γύρων, ενώ για λιγότερες από 7 συμμετοχές ανά κατηγορία με το σύστημα Πουλ (round robin). Χρόνος σκέψης ορίζονται τα 30 λεπτά ανά παρτίδα (15 λεπτά για κάθε σκακιστή). Αν η παρτίδα υπερβεί τα 20 λεπτά, προστίθεται χρονόμετρο και οι παίκτες οφείλουν να ολοκληρώσουν την παρτίδα εντός 5 λεπτών (χρόνος ανά παίκτη).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

ε) Ο αγώνας μπαράζ.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΥΛ ( round robin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-σκακίστρια με τις περισσότερες νίκες)

γ) Το σύστημα Σόννεμπορν -Μπέργκερ ( βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα)

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίον αντιπάλων με ποσοστό > 50 % )

ε) Αγώνας Μπαράζ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ:

Θα ισχύσουν οι Κανονισμοί της Ε.Σ.Ο και της F.I.D.E

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:

Ο κ. Βρούζος Δημήτριος, Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Χίου

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Επικεφαλής διαιτητής ορίζεται ο Ομοσπονδιακός διαιτητής κ. Ρικανιάδης Σταμάτης.

Οι υπόλοιποι διαιτητές θα ορισθούν από τον επικεφαλής διαιτητή. Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της τελευταίας παρτίδας του γύρου. Η επιτροπή ενστάσεων θα αποτελείται από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη, τα οποία θα οριστούν πριν την έναρξη του πρώτου γύρου.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΑΘΛΑ:

Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι ανά τάξη. Η απονομή των επάθλων θα γίνει κατά την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

Αναμνηστικά Διπλώματα θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Την επόμενη ημέρα

Το πρώτο στην ομαδική βαθμολογία σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) θα βραβευτεί με κύπελλο. Η ομαδική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών που θα συγκεντρώσουν οι τέσσερις καλύτεροι παίκτες του κάθε σχολείου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτή αίρεται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: α) οι βαθμοί του καλύτερου παίκτη, β) οι βαθμοί του δεύτερου καλύτερου παίκτη, γ) οι βαθμοί του τέταρτου καλύτερου παίκτη, του πέμπτου, κ.ο.κ.

ΔΙΑΦΟΡΑ:

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο και της F.I.D.E, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Διεύθυνση των Αγώνων.

Για τη Διεύθυνση των αγώνων
Ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Χίου
Βρούζος Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου